Goed nieuws voor het MKB: per 1 juli 2017 is een nieuwe wet in werking getreden die onredelijk lange betaaltermijnen tegengaat. Grote ondernemingen kunnen geen langere betaaltermijn dan 60 dagen meer overeenkomen met mkb’ers en zzp’ers als leverancier of dienstverlener.

Wat is er veranderd? Onder de nieuwe wet blijft de norm om binnen 30 dagen te betalen het uitgangspunt. Bedrijven mogen onderling afwijken van deze norm tot een termijn van maximaal 60 dagen. Onder het oude recht kon doormiddel van een uitzonderingsbepaling deze termijn eindeloos worden opgerekt. Grote ondernemingen konden hierdoor betaaltermijnen van 90 of 120 dagen afdwingen van zelfstandige ondernemers en kleine of middelgrote ondernemingen. Voor grote ondernemingen geldt nu echter een uiterste betaaltermijn van 60 dagen.

Overeenkomsten met betaaltermijnen van langer dan 60 dagen worden nietig verklaard. De betaaltermijn wordt dan automatisch omgezet in 30 dagen. Indien de debiteur de factuur alsnog later dan 30 dagen betaalt, is van rechtswege wettelijke handelsrente verschuldigd over de termijn die de 30 dagen overschrijdt. Deze handelsrente is op dit moment relatief hoog (8% per jaar sinds 1 januari 2017). Een vordering tot betaling van wettelijke rente blijft 5 jaar in rechte afdwingbaar.

De nieuwe wetgeving is met ingang van 1 juli 2017 per direct van toepassing op nieuwe overeenkomsten met MKB-leveranciers. Voor reeds bestaande overeenkomsten geldt een overgangsperiode. Ondernemingen hebben tot 1 juli 2018 de gelegenheid zonder sancties hun overeenkomsten aan te passen aan de nieuwe wet.

Hebt u vragen of wilt u meer weten over de gevolgen van deze wet?............. Aarzel niet en neem contact op.

(artikel geschreven door: mr. Sharon van den Hemel)

Laatste nieuws